Snuoperasjon

Min største snuoperasjon i livet kom i 2003, da jeg var så overbelastet i en lederstilling at legen min sykemeldte meg i lang tid. Jeg hadde manøvrert to lederstillinger i noen måneder mens vi ventet på en ny leder. De siste 8 årene hadde jeg vært med på å bygge opp denne bedriften samtidig som jeg fullførte en høgskoleutdanning, ble alvorlig syk av virus på hjertet, opplevde at broren min ble livstruende brannskadd og at faren min fikk hjerteinfarkt. Det ble for hardt, jeg var fullstendig utslitt.  Etter å ha sovet og hvilt masse, nesten sammenhengende i 3 måneder uten å treffe andre enn mannen min,  begynte jeg langsomt  å ta livet mitt tilbake.

Min dyktige og tilsteværende lege stilte de riktige spørsmålene som fikk meg til å tenke meg grundig om. Det handlet om å avklare og styre forventninger inn mot virkeligheten, kontrollere tanker, tilpasse innsatsen til kreftene, velge – og velge bort –  ulike roller, bevegelse og frisk luft. Jeg ønsket støtte i prosessen, men ventetiden for samtaler hos psykolog var 1-2 år. Det gikk ikke, jeg trengte forandringen nå. Min løsning ble å kjøpe private tjenester hos en erfaren massasjeterapeut og en erfaren coach. Andre ting ble satt på vent  for å finansiere dette, og jeg fikk full støtte hos mannen min til å ta de valgene jeg trengte.  Jeg valgte myk Qi gong trening og langsomme turer i skog og mark for å samle energi og bygge opp krefter. Så gikk veien til NLP og Coach utdanning som ga meg økt innsikt og klarhet, og siden har jeg lært for livet, og lærer enda. Tankene og følelsene kom inn i gode rytmer som gjorde meg følelsesmessig, mentalt  og fysisk sterk i 7 år.

Helt uventet kom sjokket ved terroren og skrekkscenarioet 22.juli 2011 parallelt med at jeg stod i svært krevende omsorgsoppgaver, og kroppen min begynte å leve sitt eget liv. Musklene verket, jeg ble stiv som en stokk. Ingenting av det jeg hadde lært i disse årene hjalp meg til å bli bedre, for nervesystemet mitt bestemte at jeg var i konstant livsfare. Det var full alarm og en kropp i 100 % beredskap. Det var smertefullt å gå, stå og ligge. Musklene rundt hofter og bekken, setemuskler og armer verket. Effekt av behandlinger hos kroppsterapeuter varte bare kort tid. Høsten og vinteren 2011 var det knallhardt å være i min kropp. Gjennombruddet kom våren 2012 da jeg fant fram til Bea Thorkildsen i Oslo og deltok på hennes kurs i TRE og SE.I løpet av kort tid med hennes behandling ble jeg raskt bedre og all verk forsvant. Kroppen ble min samarbeidspartner igjen.

Så ble jeg utsatt for vold, et plutselig overfall, høsten 2012, og hele høyresiden stivnet til, jeg var som betong fra øret til tærne. Bea hjalp meg å forstå og se livsbelastninger helt fra barndommen inn i voksenlivet  i lys av traumeteori. Hendelsene i 2011 og 2012 var re-traumatisering, en vekking av gamle, ubearbeide traumer. Jeg tok imot mer traumebehandling og kurs hos Bea, og behandling fra  Sissel Tjelmeland i Stavanger og og Barbro Andersen i Oslo.  Jeg er i dag i ferd med å bearbeide alle mine tidligere sjokk og traumeerfaringer for å fjerne de belastningene de påfører  kroppen min. Jeg har lært å regulere nervesystemet mitt bedre selv. Kroppen er igjen blitt min samarbeidspartner. Livet kan leves med glede.

I mitt møte med andre er denne livskunnskapen viktig. Jeg vet at du ved å ta styring på tankene kan bedre mye, men du kan ikke tenke deg til alt. Det finnes områder i oss som ikke lar seg styre av den smarte delen av hjernen som gir oss innsikt, kloke vurderinger, mål og strategier. Når nervesystemet vårt sanser livsfare, reagerer kroppen vår instinktivt, og ofte uklokt utfra gamle erfaringer. Vi blir spente strenger i en normal tilværelse. Selv det å fokusere på pusten kan oppleves truende for et overspent nervesystem. Det å finne ro til å trene Qi Gong på egenhånd ble uoverkommelig for meg. I min panikk og fortvilelse over å miste livsrom og livskraft lette jeg etter utveier som kunne løfte meg videre. Jeg nektet å gi meg over.

Jeg fant internasjonalt anerkjente metoder, som jeg erfarer, studerer og lærer videre til andre. Det fine er at alle kan lære seg å regulere nervesystemet sitt bedre, med støtte og hjelp. Kroppen vår er på samme måte som andre pattedyr skapt til selvhelbredelse etter alvorlige hendelser, vi trenger bare vite hvordan vi skal forholde oss. Noen traume-erfaringer er så komplekse og sammensatte at det tar lang tid og mange små, små skritt å skape forandring.   Innen traumebehandling er det to små viktige setninger som gjelder: «less is more» og «slow is faster». Bittelitt om gangen, i sakte tempo,  gir best resultater. Tid til å lære seg andre metoder og rutiner som roer ned nervesystemet er det også klokt å legge inn livet, som mindfulness/oppmerksomhetstrening/meditasjon, Qi gong, Yoga, Taiji Quan, mange roer seg godt i opplevelser med naturen og nær kontakt med dyr. En del kroppsbasert terapi utført av sensitive og av erfarne terapeuter,  f.eks kraniosakralterapi,  vil gi støttende behandling til en SE-behandling.

I min prosess har det handlet om å forstå hvordan hjernen fungerer i samspill med resten av kroppen. Vi har en tre-enig hjerne, som styrer 1) tanker 2) følelser og 3) sanseapparat. Det å bygge bro mellom disse tre fører til forløsning av spenninger. Traume er ikke en sykdom, men en tilstand som gir kroniske spenninger. Denne kunnskapen gir håp om bedre helse for mange. Dette er bakgrunnen for at jeg har sertifisert meg i TRE og fullført en intensiv 3 års videreutdanning i SE-metoden, på toppen av alt det andre jeg har gjort. Det stopper ikke der. Stadig utvikles det ny forståelse av hjernen, og nye og enda mer effektive metoder for traumebehandling ser dagens lys. Ingen mennesker er like så vi trenger mange metoder å velge imellom. Det er hele tiden ny kunnskap å hente. Det lover godt for framtida !

En av mine medstudenter i SE-metoden er anestesilege. Hun har delt sine egne erfaringer med heling av traumer i et blogginnlegg som du kan lese he

Du kan lese om SE-metoden her og her  og om TRE her  og her .

409177_10151256919678566_106848531_n

Kjenner du deg igjen i min eller min medstudents  historie og ønsker å sende meg en kommentar, kan du bruke skjemaet under her. Takk for at du leste om min egen snuoperasjon. Jeg tilbyr samtaler for bedre helse med Helsecoaching og gir hjelp til å forløse kroppsspenninger med NLP, TRE og SE, pluss litt til.

Bestill avtale HER om du vil ha oppfølging direkte. Eller send inn skjema for kommentar og spørsmål 😀 !