Dette er en av mine favorittøvelser for å mestre krevende dager, som jeg lærte for mange år siden. Jeg lærer den bort på de fleste av mine foredrag og workshops. Øvelsen kan også brukes i akutt-situasjoner for å hjelpe den som rammes av en krise til å unngå følelse av kaos. Et rolig hjerte på 1-2-3 :
1. Pust
Rett oppmerksomheten mot pusten din.
Legg merke til at pusten går inn og ut av nesen i noen sekunder, kan du kjenne luften som passerer neseborene på vei inn og ut? Pust godt ut og inn et par ganger ( kjenn at magen utvider seg når du trekker pusten dypt).
La så pusten gå av seg selv helt naturlig i et par minutter.
2. Visualiser/Forestill deg
Flytt oppmerksomheten over på hjertet ditt og området rundt hjertet.
La pusten gå naturlig av seg selv og forestill deg at du puster gjennom hjertet eller hjerteområdet. Prøv å se for deg/kjenn at hver innpust og hver utpust beveger seg gjennom hjertet ditt. Du trekker frisk oksygen inn til hjertet når du puster inn og kvitter deg med alt du ikke trenger når du puster ut.
3. Nyt
Legg merke til følelsen av avspenthet, varme, utvidelse el. lign. som sprer seg rundt hjertet. Følelsen kan være svak, – forsøk å få tak i den.
Om du henter fram et kjært minne, tenker på noen du er glad i eller på et fredfullt sted, får du hjelp til å kjenne den gode avspentheten. Om du vil kan du begynne denne øvelsen med å velge hva du vil tenke på, og legge det inn i hjertet når du skal nyte.
Hva er det som skjer?
Denne øvelsen kontrollerer hjerterytmen gjennom at hjernen og hjertet kommuniserer og samarbeider. Dette får en positiv innvirkning på ulike deler av hjernen, særlig den delen som styrer pust, blodtrykk, appetitt, søvn, seksuell drift og hormon- og immunsystem.
I en stor undersøkelse i London fikk nesten seks tusen medarbeidere hos Shell, British Petroleum, Hewlett Packard, Unilever og Hong Kong Shanghai Bank Corporation opplæring i avspenning gjennom denne tretrinnsprosessen. Oppfølging av deltakerne viste at opplæringen hadde redusert negativt stress på tre nivåer: fysisk, følelsesmessig og sosialt. De var kort og godt blitt mer avspent og samtidig mer fokusert. Og som en ekstra bonus: samspillet med andre fungerte bedre.
Når du setter av litt tid til avspenning, for å forebygge og redusere belastende stress i kropp og sinn, er du i god stand til å ta vare på din egen helse.
Du kan bruke så lang tid du ønsker på denne øvelsen. Når du har fått trent på den oppnår du rask effekt.
Noen minutter hver dag er nok.
Kilde: Professor i psykiatri David Servan-Schreiber og bladet «Personal og ledelse» 1-06.